top of page
מגדלור-1-1.jpg

אייכה הקשר המגדל

שיטת אַיֶּכָּה – מבט על

שיטת אַיֶּכָּה עוסקת באתגרים שמעסיקים הורים רבים. אולי גם אתם שואלים עצמכם איך לסייע לילדכם לפתח יכולות שיאפשרו לו לצלוח את ההתמודדויות שהחיים וההתפתחות מזמנים, איך לכוון ולהשפיע עליו מתוך קשר קרוב, לא דרך מאבקי כוח, ענישה או שליטה, איך להצליח לראות במדויק את צרכיו ורצונותיו בלי לאבד את היכולת לבטא את מה שחשוב בעיניכם ועוד. במצבים בהם ילדים סובלים מקשיים, אתגרים אלה נוטים להתעצם.  הורים רבים מדווחים על דאגה, חוסר אונים ותסכול לנוכח קשיים של ילדיהם או לנוכח קשיים ביחסים עימם. 

בשיטת אייכה הורים שמרגישים דאגה או אי נחת לגבי ההתנהגות, התפקוד, או המצב הרגשי של הילד שלהם, מקבלים דרך להפוך את הדאגה להזדמנות שמחזקת ומצמיחה את הילד. הם מוזמנים להתבוננות מחודשת על קשיים של ילדים ועל הורות. הם לומדים שפה ייחודית ועוצמתית שיש בה אפס כוחנות או השתלטות, שפה שעוזרת לילד שלהם לפתח יכולות להתמודד עם החיים בלי לפגוע, בלי להיפגע ובלי להימנע מקשיים.

הטיפול בילד על פי השיטה מתקיים דרך עבודה עם ההורים. הטיפול מתאים למגוון קשיים של ילדים  ולאתגרי היחסים עם ילדים בכל הגילאים, החל מפעוטות וכלה בבוגרים צעירים. הטיפול נותן מענה למצבים שכיחים כמו חוסר שיתוף פעולה מצד הילד, קושי מצדו להרגיע את עצמו או לווסת את רגשותיו, קושי לקחת אחריות או לעמוד במשימות תואמות גיל בכוחות עצמו, קושי להתחשב באחר או להיענות לדרישות של מסגרת ועוד. הטיפול מתאים גם למצבים בהם הילד סובל מבעיות קשות כמו דיכאון, חרדה, תוקפנות מילולית/פיזית , קשיי תפקוד, הסתגרות, שימוש בחומרים, התנהגויות של סיכון עצמי ועוד.

 שיטת אייכה סיכום:

  • מאפשרת טיפול במגוון קשיים התנהגותיים ורגשיים של ילדים באמצעות עבודה עם ההורים (ו/או המורים).

  • יעילה גם במקרים בהם הילד מסרב לטיפול.

  • מפתחת אצל הילד יכולות חיוניות להתפתחות בריאה.

  • מנכיחה את ההורה ואת הערכים החשובים לו בקשר הורה-ילד ומציידת אותו בכלים להשפיע על ילדו באופן לא כוחני .

  • מתאימה לטווח רחב של גילאים – החל מפעוטות וכלה במבוגרים צעירים.

הקשר שלי לאייכה

נחשפתי לאייכה בשנת 2018 סיימתי הכשרה בתחום הייעוץ לצוותי חינוך בשיטת אייכה והתחלתי לעבוד בשדה החינוכי בתור מנחת צוותים חינוכיים בגני ילדים ובבתי הספר. לאחרונה אני עשיתי השלמה והרכבה של הכשרה בתחום אייכה גם לשדה הקליני ואני משתמשת בשיטה זו בעבודה עם הורים. 

bottom of page